Czas krzepnięcia ulega wydłużeniu co uwidacznia się w zwiększonym poziomie INR. Przyczyn może być wiele. Jedną z nich jest dieta bogata w czosnek, anyż, imbir, miłorząb japoński, wit. E czy rumianek. Także preparaty zawierające kwasy Omega-3 mogą przyczyniać się do dłuższego niż zwykle czasu krwawienia. Kolejną z przyczyn są choroby takie jak:
- białaczka,
- mocznica,
- niedokrwistość złośliwa,
- niedobór wit. K,
- ch. wątroby,
- chemioterapia,
- niektóre antybiotyki,
- leki na nadkwasotę,
- statyny,
- NLPZ,
- oczywiście leki przeciwkrzepliwe (jest ich na prawdę sporo),
- allopurinol (stosowany przy dnie moczanowej),
- doustne leki przeciwhistaminowe np. zyrtec, clemastin, claritine.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz